CrilleC

Senaste inläggen

Av CrilleC Carlsson - 7 november 2011 22:26

Det är lätt att ha ett fridluftsliv om man bor rätt.. och det underlättar ju om man bara har ca 400m ner till lämpliga eldstäder och sjön.


Jag och Olle packade ryggsäcken med några vedträ och lite matsäck och cyklade ner till Svarthällsbrottet. Där gjorde vi upp en eld och värmde på bullarna vi hade med oss. Det var en fantastiskt trevlig stund tillsammans.


    

Av CrilleC Carlsson - 4 november 2011 22:15

När jag var på väg hem från Karlskoga passade jag på att logga 3st geocachar. Den första var ett gammalt utsiktstorn detta torn användes av luftförsvaret under andra världskriget för att spana efter fientligt flyg samt för brandövervakning förr i tiden. I dag används det inte alls.Tornet var lätt att hitta och bjöd på en fin utsikt över skogen. Det var närmare 16m högt så visst kittlade det lite i magen när jag tittade ner. (så fort jag är på höga höjder utan klättersakerna känner jag av dessa små fjärilar i magen) -Härlig känsla.

 


Utsikt över skogen som vetter mot Karlskoga.



På väg tillbaka till bilen såg jag detta landsmärke, vad det nu betyder..?

   


De andra två geocacherna var något mer söder om Karlskoga. Ett naturreservat, Rövarbron och Rövarberget.

Den cach som låg under bron var lätt att hitta men den som var på berget var betydligt svårare. Först och främst så var det blött på berget och sen, återigen utan klättergrejorna med mig. Jag klättrade upp på berget och tog mig sedan vidare längst bergssidan till stället där GPS'n nollade, här omkring blev det ett letande så att jag nästan höll på att ge upp men efter några riskfyllda friklätter manövers så kunde jag äntligen skymta gömman som för övrigt var väldigt välgjord. Denna cach var helgens upplevelse..hög höjd, hög puls och massor av adrenalin och glädje när jag hittade gömman.


Bild på rövarbron eller inte, jag står på Rövarbron och fotar mot skylten.

 

Av CrilleC Carlsson - 24 oktober 2011 13:11

Jag hade turen att bli medbjuden på en fisketur i söndags.  Vi åkte ut omkring kl07:30 och hängde på vobblers för att kunna landa en riktigt fin oktobergädda.

   

Jacob sitter och njuter av solen som börjar värma på..Det tog en lång stund innan vi ens hade något känn.


    

Oskar blickar ut över det tomma vattnet...


Så här ser man ut efter att ha fått ett napp..
Straxt utanför Svarthäll fick jag ett hugg och äntligen var det annat än sjögräs och bottennapp, denna gång fick jag mothugg direkt och ett sprattlande i spöt. -Nu är det på riktigt. Efter lite vevande kom gäddan närmare båten och vi kunde släppa tillaka den. Jag gissar att den vägde ca 2,5kg. Den hade varit perfekt att ungssteka eller filéa. Men med frysen full av både annan fisk och älg så får det inte plats mer..


 

Sen blev det inte så mycket mer....men vi hade ivarjefall en kanonfin höstmorgon och fikat smakade mycket bra.

Av CrilleC Carlsson - 10 oktober 2011 23:42

Alla redan i söndags började årets älgjaktsrutiner, vi samlades vid brasan vid eftermiddagen och lagade kolbullar. Kolbullar är en typ av pannkaka med stek fläsk i som serveras med lingonsylt.

Idag samlades vi kl.07:00 vid Kärnskogsgården och gick igenom årets tilldelning som var 2 vuxna djur och fri kalv, fri kalv som det heter när man får skjuta hur många kalvar man vill förutsatt att man håller sig inom själva jaktvårdsområdets totala kvot av kalvar. Jaktledaren berättade om hur han hade tänkt lägga upp dagens jakt och han läste högt och tydligt upp de säkerhetsregler som gäller för skyttarna och vilka skyldigheter de har samt att allt skytte sker på individens ansvar.

Skyttarna åkte sedan ut till sina pass och ca 40 minuter senare gick vi drevkarlar ut på linjen och påbörjade vårt uppdrag, att mota fram älgar till skyttarna.

  Förra året sköt Jonny en älg vid Ängatorpamossen som jag hade drevat fram och idag kl 08:45 small det precis framför mig på samma ställe, 3 minuter senare ropade Ronny på radion att han hade skjutit en pinntjur d.v.s en vuxen älg med två pinnar till horn. Uppskattningsvis var älgen max 2år gammal.

När jag närmade skyttens torn kände jag hur krutdoften fortfarande låg i luften.



  Skyttarna får ej lämna tornen innan jaktledarens tillstånd. Alla dessa regler har med säkerheten att göra. Bilden ovan visar Nisse som tittar ut över Kvarnviken.



  "Järnhästen" tar sig fram överallt utan att tröttna.


En timma efter att Ronny hade ropat på radion om sin skjutna älg var den urtagen, hemkörd och hela jaktlaget satt och fikade och bestämde vilka drev vi skulle fortsätta med. Nästa drev kom att bli Örberga.



Till drevkarlarnas hjälp har jag tagit ut i vilken kompassriktning man ska gå för att åtminstone komma åt rätt håll. Längst linjen där drevkedjan ställer upp har jag satt i käppar med en lite bricka som visar gradtalet som man bör gå.    Jag gick längst in åt öst, de som gick i mitten av drevet och i den västra delen såg älgar. Daniel ropade att han hade en stor tjur framför sig och att den rörde sig mot Jonny som satt vid Eliseborg. Straxt därpå hördes två snabba smällar pang pang… en halvminut senare hördes två smällar till pang.. pang.. Sen ropade först Jonny att han troligtvis missade andra skotten och att älgen möjligtvis var skatskjuten och sen ropade Magnus på radion att han hade fällt en tjur som halvt blödande kom lunkande. –Skönt att vi sköt den älgen, det är ju aldrig bra att skatskjuta.  Det är ju den skytt som skjuter det dödande skottet som får äran att ha fällt älgen och i detta fall var det Magnus. Det var en tjur med sex taggar, rätt stor när man ser dem i naturen.



Väl hemma på gårdsplanen flådde vi båda älgarna och hängde upp dem. De ska hängas ett par dagar. Ju längre de hänger desto mörare och godare blir köttet. Regeln är att köttet skall minst hänga 40 dyngsgrader. 8 dygn i 5 grder alt. 4 dygn i 10 grader osv


Dagen avslutade med lite firande, porterstek, potatisgratäng och en liten skåne till maten.

Av CrilleC Carlsson - 8 oktober 2011 23:30

Det stod på aftonbladets hemsida att man vid 23-tiden idag skulle kunna skåda ett meteorregn på himlen. Om man tittar åt drakens stjärnbild, nära polstjärnan och karlavagnen så är det störst chans att se meteorskurarna.

När klockan var omkring kl22:25 klädde jag på mig massor av kläder, mössa, vantar, långkalsonger och hällde upp en whisky och gick ut. Jag tog fram en sommarsolstol som går att lägga ner i liggläge men en dyna och en liten kudde. Mitt ute på gräsmattan på baksidan parkerade jag. Det bästa av allt var att  gatubelysningarna var trasiga så det var väldigt mörkt ute förutom månen som lyste som tusan. Så länge jag tittade rakt upp eller åt norr så störde inte månen.

Mellan kl22:30 till 23:00 då jag gick in såg jag mellan 15-20 "stjärnfall" vissa kom i chok av 2-3st väldigt tätt inpå varandra både i tid och position. Så det måste ju har varit detta meteorregn som jag såg delar av.

Lite mer åt min sydöstra sida kunde jag väldigt tydligt se Jupiter som lyste lite starkare och var lite större än alla andra stjärnor ikväll. -Helt fantastiskt...

Nästa gång som vi kan skymta ett litet "regn" är omkring den 12-14 november och då ska jag ta med hela familjen ut så att vi ligger och titta på stjärnhimlen.

Av CrilleC Carlsson - 7 oktober 2011 09:30

Förra onsdagen då Ida var på sin klätterträning kom en tjej fram till mig, hon är tränare och säkerhetsansvarig på något sätt i klätterhallen.

Hon undrade hur gammal min klättersele var, hon tyckte den började se sliten och lite murken ut..   

Nu vet jag att min sele har passerat bäst före datum och bör bytas ut men den är ju så skön och en del av mig. Men samtidigt är ju selen en av de viktigaste säkerhetsdetaljerna vid klättring så jag har tagit åt mig av kritiken och beställt en ny från www.addnature.se


Det blev en Petzl Corax

 

Av CrilleC Carlsson - 5 oktober 2011 09:26

För snart 15år sedan köpte jag mina första Meindl kängor som jag fortfarande använder än idag. Dom börjar bli väldigt slitna och har börjat läcka in vatten. Nu 15år senare har jag beställt ett par nya som borde komma när som helst. Hoppas de kan komma innan älgjakten drar igång.


     

Känga uppbyggd av finaste nubuckläder. Gore-Tex® foder för vattentäthet.Kängan har en Vibram multigreppsula med mjuk trampkil för behaglig gång.

Kängmodellen Meindl Island, en av världens första Gore-tex®skor, fick sommaren 2008 priset "Produkt für die Ewigkeit" av tidningen Outdoor magazine. Detta innebär att ledande personer inom utelivsbranchen rankar kängan som den mest bestående friluftsinnovationen genom tiderna - en produkt som påverkat och
förändrat hela friluftslivet.

Modellen är Meindls-, och en av världens mest sålda kängor med över 1,5 miljoner par (varav c:a 100 000 par i Sverige) och också den mest prisade Meindlmodellen. Den har fått många utmärkelser och högsta betyg i tester gjorda
av friluftstidningar och oberoende konsument-institut över hela världen.

 

Av CrilleC Carlsson - 3 oktober 2011 14:33

Jag fick frågan av en kollega hur jag har fotat panoramabilderna och i detta fall är de fotograferade med en panoramafunktion i min mobiltelefon Samsung Galaxy. Jag tycker själv att bilderna blir rätt så bra. Visst kan man på vissa håll urskilja skarvarna mellan varje fotad delbild men inget som stör.

Bilderna här på bloggen är ju både komprimerade och justerade i storlek för att passa web bättre och här är det ännu svårare att urskilja "skarvar"


Presentation

Denna blogg är skapad för att dokumentera allt roligt som man kan ha tillsammans med sina vänner och eller barnen. Okej- bloggen kommer ha övervägande mest inlägg om vad jag gör eftersom det är jag som både vill göra mest saker, främst ute-i-skogen-hänga-i-berg-brassa-brasa-och-sova-tält-geocacha-fiska-saker och sen är det också jag CrilleC som administrerar bloggen..

Välkommen in!!

Senaste inläggen

Bra-att-ha-länkar

Skriv gärna något

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards